Wat is een Affiche en waar zijn Affiches voor

/
/
/

Een Affiche is eigenlijk een ander woord voor Poster of Aanplakbiljet. De geschiedenis van Affiche maken gaat helemaal terug naar de middeleeuwen of zelfs ervoor. Affiches en posters werden toen gebruikt om de mededelingen van de overheid of de kerk aan de bevolking te communiceren. Pas later gebruiken ze het maken van posters en affiches om voorstellingen aan te kondigen. William Shakespeare was een van de eersten die daarmee begon.

Affiche maken wordt kunst

Affiche uit NederlanAan het eind van de 19e eeuw werd het aanplakbiljet pas echt populair. Er worden speciaal ontwerpen gemaakt met afbeeldingen op de affiches door kunstenaars. Een bekende Nederlandse kunstenaar ging Jan Toorop de eerste poster maken voor het Delftse Slaolie Bedrijf. Het was het begin van een nieuwe kunststroming, de Art Nouveau. In Nederland ook bekend als de ‘Slaolie-stijl’, naar deze eerste poster in deze stijl. In Frankrijk werd het een hele hype. Kunstenaars als Henri Toulouse Lautrec, Alphonse Mucha en Jules Cheret zijn bekend geworden om hun affiches.

Propaganda door middel van het maken van posters

In de Eerste en Tweede Wereld Oorlog wordt er ook fanatiek gebruik gemaakt van affiches. Ze worden gebruikt als propagandamiddel om het volk te beïnvloeden. Alle partijen maken veel gebruik van aanplakbiljetten om verordeningen en belangrijke zaken aan de mensen door te geven. De affiche wint dan nog steeds aan populariteit. In de oorlog wordt de poster niet alleen gebruikt als propaganda, maar ook om de soldaten die ver van huis zijn van mooie posters van pin ups te voorzien.poster maken voor propaganda

Als de muziekcultuur na de oorlog steeds populairder wordt wil iedereen zijn favoriete band of sportheld op een poster aan de muur.  Tegenwoordig wordt de poster nog veelvuldig gebruikt als reclamemiddel. Je vindt ze in bushokjes, maar ook nog steeds aan de muur.

Affiche maken, hoe gaat dat?

De posters werden toen nog gemaakt door middel van lithografie of steendruk. Deze technieken vallen onder de term vlakdruk techniek. Vlakdruk is de voorloper van de Offset druk, de techniek die tegenwoordig gebruikelijk is om een Poster te maken. Vlakdruk techniek houdt in dat de ‘beeldoverbrenger’ (de steen, de plaat of rubber), waarvan het geïnkte gedeelte niet in hoogte verschilt met het niet-geïnkte deel. Het principe van vlakdruk berust op dat water (onbedrukte deel) en vet (de inkt) elkaar afstoten. Waar het nat is, komt geen inkt. vlakdruk techniek door middel van steendruk Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld diepdruk, zoals etsen of gutsen, waarbij er inkt in de uitgesneden delen vastgehouden wordt.

Als je het niet zo ingewikkeld wilt maken kun je tegenwoordig gemakkelijk online een poster maken via een online drukkerij. Je kunt je eigen ontwerp uploaden of de ontwerpmodule van de website gebruiken, en voila! Je hebt je eigen kunstwerk gemaakt.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :