Wat is een misdaad of misdrijf

/
/
/

Een misdaad of misdrijf is het overtreden van de wet. Daarmee ben je een misdadiger. Als je de wet overtreedt kun je veroordeeld worden door de rechter. Een misdaad is hetzelfde als een strafbaar feit.  Een overtreding is ook een strafbaar feit, maar geen misdaad. Over een overtreding beslist de kantonrechter of de politierechter.

Verschil tussen misdaad en overtreding

Het verschil tussen een misdaad en een overtreding is de zwaarte van het strafbare feit. Een overtreding is een lichter vergrijp. Een misdaad of misdrijf wordt zwaarder bestraft.

Onder een overtreding valt bijvoorbeeld snelheidsovertreding. Onder misdrijven vallen zaken als geweldpleging, fraude en moord. De website van het Openbaar Ministerie geeft daar meer informatie over.

Nederlandse misdadigers

De meest gezochte misdadigers van Nederland vindt je op de nationale opsporingslijst van de politie.  Bekende Nederlandse misdadigers die veel in de publiciteit zijn, zijn bijvoorbeeld Ridouan Taghi en Willem Holleeder.

Willem Holleeder, alias ‘de Neus’ is het meest bekend van zijn ontvoering van Freddy Heineken samen met Cor van Hout. Ridouan Taghi wordt verdacht van het leiden van een  drugskartel “Angels of Death’ en wordt hij verantwoordelijk geacht voor een aantal moorden en pogingen daartoe. Beiden zijn momenteel aangehouden.

De allertijden lijst van grootste criminelen in Nederland wordt volgens misdaadjournalisten aangevoerd door Klaas Bruinsma, ook wel de ‘De Dominee’ genoemd omdat hij altijd in het donker gekleed ging en nogal betweterig overkwam. Hij is de belangrijkste ‘drugsbaron’ van Nederland.

Als je boven de 18 bent passen ze het volwassenrecht toe bij een strafbaar feit. De rechter kan beslissen om het jeugdstrafrecht toe te passen tot je 23 bent. De meest opgelegde straffen zijn boetes, taakstraffen of een gevangenisstraf.

De zwaarste straf in Nederland is de levenslange gevangenisstraf. In tegenstelling wat veel mensen denken is levenslang ook levenslang. Wel is het zo dat de levenslang gestrafte na 25 jaar voor herbeoordeling in aanmerking komt. Dat betekent in sommige gevallen voortijdige, voorwaardelijke invrijheidsstelling of een verkorting van de straf. Levenslang gevangen zitten is volgens de Nederlandse overheid in strijd met de mensenrechten, vandaar dat na een aanzienlijke tijd de straf wordt herbeoordeeld.

Op de hoogte blijven van het laatste misdaad nieuws? Deze websites volgen het crimenieuws op de voet: de website crimesite.nl of Boevennieuws.pro

Bekende misdaadverslaggevers in Nederland  zijn John van den Heuvel en Peter R. de Vries.

[content-egg module=Bolcom]

 

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :